یک آمار حیرت‌آور در حوزه آب

تاریخ نشر: 1397/08/01 کد خبر: m6fe6s2z

میانگین بارش کشور به ۲۰۰ میلیمتر کاهش یافت! شاید در نگاه اول این آمار چندان جلب توجه نکند اما دقیق شدن در میزان کاهش حجم سدها و هم‌چنین میزان روان‌آب‌های کشور گویای عمق فاجعه این عدد است، عددی که باید به‌طور جدی مورد توجه دولت‌مردان قرار بگیرد.

به گزارش ایسنا، ۱۱ سال است که کشور با خشکسالی دست به گریبان بوده، در این مدت بارش از ۲۵۰ میلیمتر در دوره‌های گذشته به ۲۰۰ میلیمتر کاهش یافته است؛ هم‌چنین سال گذشته با ۱۷۱ میلیمتر بارش جریان آب‌های سطحی در کشور به کم‌ترین میزان رسید و سال ۱۳۹۶ شاهد کاهش ۵۰ درصدی جریان روان آب‌های سطحی در کشور بودیم.

از سوی دیگر در سال آبی ۷۷-۷۸، میزان بارش‌ها ۴۲۰ میلیارد متر مکعب در سال آبی ۸۵-۸۶، این میزان معادل  ۴۰۶ میلیارد متر مکعب، سال آبی ۹۲-۹۳، نیز ۳۹۴ میلیارد متر مکعب بوده در حالی‌که طی ۱۵ سال اخیر این عدد به ۳۷۱ میلیارد مترمکعب و طی پنج سال اخیر به ۳۵۹ میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده است.

علاوه بر این میزان منابع آب تجدیدشونده در سال آبی ۷۷-۷۸، معادل ۱۳۰ میلیارد مترمکعب در سال آبی ۸۵-۸۶، معادل ۱۲۵ میلیارد مترمکعب، در سال ۹۲-۹۳، معادل ۱۲۰ میلیارد متر مکعب بوده که این میزان طی ۱۵ سال اخیر به ۱۱۵ میلیارد مترمکعب طی پنج سال اخیر به ۱۰۴ متر مکعب کاهش یافته است.

علاوه بر این در سطح جهان سالانه ۶۰ درصد از بارش‌ها به‌طور متوسط تبخیر می‌شود که در کشور ما به‌دلیل شرایط اقلیمی این رقم به بیش از ۷۰ درصد می‌رسد، اما آنچه موضوع مهمی است، تبخیر از مخازن سدها و دریاچه‌های مصنوعی است که این رقم در دنیا به‌طور متوسط پنج درصد و در ایران حدود شش درصد تخمین زده می‌شود.

در این باره هدایت فهمی - معاون مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آبفا وزارت نیرو - معتقد است که افزایش جمعیت و درنتیجه آن، افزایش مصرف آب فراتر از الگوی مصرف بهینه، عامل بهره‌برداری بسیار بالاتر از آستانه تاب‌آوری منابع آب بوده، به‌طوری که مصارف آب از مرز بحرانی گذشته است.

وی بر این باور است که تنها این مساله جزو علل اصلی بحران آب نیست چراکه بهره‌وری فیزیکی و اقتصادی پایین، ساختار معیوب اقتصاد آب، ضعف مدیریت و حکمرانی ناپایدار و ضعف ساختاری در بخش‌های مختلف علل اصلی این مشکل بزرگ است.

چالش‌های موجود در بخش آب چندین سال است که در کشور نهادینه شده و برای حل آن باید یک اتحاد همگانی بین تمامی سازمان‌ها و ارگان‌های کشور صورت بگیرد تا شاهد تشنگی کامل ایران نباشیم.

دیدگاه ها
شما نیز دیدگاه خود را ثبت نمایید
نام *
پست الکترونیک *
6 + 2 =